Peak Oil?

Peak Oil innebär att vi plockat upp ca hälften av den olja som är möjlig att pumpa upp. Det är ingen tvekan om vi någon gång kommer att nå Peak Oil eftersom olja är en begränsad resurs. Enligt de forskare som specialiserat sig på detta har vi nu nått den tidpunkten, 2012. Det är den billiga och lättåtkomliga olja som vi har tagit upp. Kvar är den dyra och svåråtkomliga oljan.

För närvarande har den globala oljeproduktionen slutat att öka och legat konstant under några år. Mycket talar för att vi inom ett fåtal år kommer att få se minskande produktion av olja globalt. Ju mindre förberedd ett land är på detta desto hårdare kommer det att slå mot ekonomin och försörjningstryggheten.

Hur går det med omställningen från oljeberoendet till förnybar energi då? Saxat ur DN 2010:

”Trots att klimatmötet i Köpenhamn inte blev den framgång som många hoppats på så inser allt fler att utsläppen av växthusgaser måste minska. EU har relativt höga klimatmål och Sverige har ännu högre svansföring i klimat- och energipolitiken. Men trots allt tal om förnybar energi och sänkta utsläpp så är oljeanvändningen hög, även i Sverige. Närmare 150 TWh av all energi som vi använder i Sverige är olja. Närmare 40 procent all energi till svensk industri, våra bostäder och till transportsektorn kommer alltså från oljan. Oljan importeras genom framför allt fartyg från Ryssland, Norge, Danmark, Venezuela, Storbritannien och Iran.

I stället för att bli självförsörjande på energi så pekar allt på ett fortsatt stort svenskt oljeberoende. Inom transportsektorn så har 95 procent av drivmedlen sitt ursprung i oljan. Medan utsläppen från andra sektorer minskat i någon eller hög utsträckning, så har utsläppen från tran­sportsektorn inte gjort det.”

Tyvärr är trenden fortsatt densamma, inte i rätt riktning direkt…Av Sveriges 290 kommuner är det bara 3 kommuner som har peak oil inskrivet i sin energiplan och det är; Kungälv, Knivsta och Alingsås kommun. Något för Lidköpings kommun att lägga till i sin energiplan – då vi utmärker oss som en hållbar kommun. Detta är en av de saker vi kommer att arbeta med i Lidköping från Det Hållbara Alternativets sida, denna punkt kommer att finnas med i vårt valmanifest. Varför inte bli Sveriges fjärde kommun som för in peak oil i sina planer? – Det vore att vara i framkant som en hållbar kommun!

Veronica Berling

En reaktion på ”Peak Oil?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s