Lidköpings avloppsvatten till Skara?

 

Med anledning av dagens reportage i NLT om reningsverket, där Lidköpings kommun skrivit på ett samarbetsavtal med Skara.
Jag måste säga att jag blev överraskad och faktiskt förvånad, inte så mycket över Hedvall, utan att Alliansens syn på frågan inte framgick alls i reportaget.
   När jag läste tänkte jag; från den ena reningsverkslösningen till den andra utan någon som helst medborgardialog eller politisk diskussion, vad jag kunnat uppfatta.
   Det är i och för sig inget konstigt att flera kommuner delar reningsverk, inte heller att avloppsvatten transporteras längre sträckor, titta bara på Göteborg. Problemet som jag ser det är att man flyttar från ett gammalt reningsverk i Lidköping till ett minst lika gammalt i Skara.
   Enligt Naturvårdsverket, vilka jag talade med idag, är Skaras reningsverk inte högt rankat ur reningssynpunkt, utan har under åren haft för höga utsläpp av t ex. kväve. Deras recipient är Dofsan, med avrinning till Vänern. Inget är alltså vunnet utifrån vattenfrågan när det gäller vår recipient. Naturvårdsverket upplyste mig om att många kommuner i landet börjat bygga nya reningsverk – t ex Borås, då de flesta av våra reningsverk byggdes under 70-talet och börjar bli uttjänta. Vidare påpekade de att EU:s ramdirektiv för vatten ställer högre krav än nuvarande krav och detta kommer att realiseras inom en inte alltför lång framtid.
   Jag har under dagen också varit i kontakt med Länsstyrelsen och chefen för Miljötillsyn, (Jörgen Hammarström), han menar att detta inte kommer att gå utan att någon Miljötillsyn finns med i bilden. Skaras reningsverk har tillstånd för rejäla avloppsmängder, men det är inte osannolikt att en prövning hos Länsstyrelsen blir nödvändig. Den ordinära miljötillsynen sker dock i kommunal (Skaras) regi, (känns på gränsen till jävigt i denna fråga, vilket inte Hammarström höll med om, då det är vanligt att man säljer denna typ av tjänster, särskilt när man har överkapacitet). Tillsynen av ”tillsynen” görs fortfarande av Länsstyrelsen – enligt honom.
   Jag är av helt motsatt uppfattning än tidningen, i fråga om att reningsverket inte längre ser ut att bli en valfråga. Det bästa oavsett recipient är de facto ett nybyggt reningsverk på Kartåsen, där vi kan garantera hög effektivitet vad gäller rening. Snarare borde Skara få koppla på sig på vårt nya effektiva, reningsverk som klarar de nya och högt ställda kraven, istället för tvärtom. Är det något kommunen borde använda en del av kapitalet till, är det en nyinvestering som denna.
   Vi vill växa som kommun och förhoppningsvis ha god kontroll på vad vi släpper ut till vår recipient. Att skyffla över ansvaret till Skaras lika gamla reningsverk känns omodernt och betongpolitiskt. En typisk Hedvall-lösning – fort och fel – ingen utveckling – bara mer av samma, enligt min uppfattning.

  Avslutningsvis, hoppas jag att Alliansen fortsätter driva frågan om ett nytt reningsverk i det vägskäl vi nu står inför; fortsätta med gammal och uttjänt teknik eller satsa på ny och effektiv.
   Vi vill satsa på det hållbara ur alla möjliga perspektiv, exempelvis; investera i ny modern infrastruktur, skapa arbetstillfällen lokalt i byggandet av nytt reningsverk, skydda vår recipient mot övergödning och annan miljöförstöring, eventuellt kunna erbjuda andra närorter våra moderna reningsverkstjänster etcetera, etcetera.

Linda Berling Nieuwenhuizen

Det Hållbara Alternativet

2 reaktioner på ”Lidköpings avloppsvatten till Skara?

  1. Var har vi hållbarheten? Som Linda skriver kommer det att komma nya direktiv, vore bra att planera för detta redan nu, annars får vi ytterligare en kostnad längre fram. En annan synpunkt som jag och Veronica diskuterade igår är att vi hamnar i händerna på Skara. Vem kommer att bestämma priset framöver?

  2. Håller med! Detta är i högsta grad en fråga som kommer att vara en valfråga även om nuvarande majoritet gör allt för att den inte skall bli det. Var är demokratin i beslutet som det stod om i NLT? Vart är dialogen till medborgarna? Skrämmande…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s