Handlingsplan Lidköping

Veronica, Eva-Karin, Anders och Linda var på uppstartsmötet i går som Tillväxt Lidköping anordnade. Vi fick diskutera i smågrupper och sedan redogöra för hela gruppen.

Vår grupp tog bland annat upp: en viktig framgångsfaktor för att kunna få med politikerna; att kunna redovisa ett alternativpris/jämförpris på vad det kostar att inte satsa, vara passiva, inte utveckla och investera i handelsutveckling/stadskärna osv – nyckeltal t ex att det kostar 430 mnr per mandatperiod att inte göra något – vilken politiker skulle kunna säga nej då? Den inkluderande och hållbara staden – 25 % av svenskarna har inte bil (funktionshindrade, pensionärer, unga under 25 år samt ensamstående), inte bara räkna antal besök utan övernattningar, vilket är viktigt för spenderandet, vi har landsbygdspolitik vilket just nu är i ropet då det är supervalår – men vi har ingen stadspolitik. Staden och landsbygden är ömsesidigt beroende av varandra, att vara en urban ambassadör (är väl de som var på mötet bl a), purple flag = kvalitetssäkring av dygnstiden 17-06 – sug på den Lidköping, sportlovsveckan – hur får vi människor hit och hur får vi lidköpingsborna att välja att stanna hemma och spendera här i stället (härmar Västerviks tankar, vilka siktar på att bli årets stadskärna i år).
Ja, detta var något av det jag tog upp för vår grupp.

Någon annan grupp lyfte fram att vi inte ska behöva åka bil mellan den externa och centrala handeln – specialdesignade bussar i viss färg = gratis på helgerna. Den gillade vi särskilt mycket. Att vi ska satsa på det som är historiskt och unikt för vår stad också gillad! Tillgänglighet likaså.

En reflektion jag gjort sedan jag sovit på saken är att inga under 30 år (vad jag kunde se) fanns representerade på mötet. Det är viktigt att lyfta fram våra unga människor i utformandet och utvecklandet av vår stadskärna, handel osv, det är ju i synnerhet deras framtid vi planerar för. En anknytning till gymnasiet vore på sin plats, vi har många duktiga elever som kan bidra med idéer och visioner, kunskap och kraft om hur vi danar ett Lidköping i morgon.

Spiken och Läckö är ett par käpphästar att rida ut/reda ut nu när detaljplan för Spiken tas fram. För mig är det fullständigt självklart att våra gäster ska kunna få tillgänglighet till ett strandbad när de kommer till en av Europas största insjöar. Allt annat är galenskap och rent ut inskränkt. De bilburna besökarna kanske vill stanna längre om möjlighet till bad och svalka ges. Funktionshindrade, pensionärer, ensamstående och fram för allt barnfamiljerna samt alla andra får en förströelse som ger ringar på turismens vatten. Underlag för gästnätter ökar sannolikt samt övrig handel. Bara i Tyskland kan man se hur de arrangerar kring minsta lilla badpöl – eller finare sagt kurort – som oaser, för att människor ska kunna få njuta av vattnet. Är det bara vissa människor som ska ha tillgång till klipp/strandbad? De som har mest resurser?
Återkommer inom ämnet…brinner något för detta.

Styrelsen Det Hållbara Alternativet/

Linda Berling Nieuwenhuizen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s