I EU bygger vi inga murar – vi river murar…

Apropå att vara i huvudstaden, man kan ju inte ens vara anonym där…Jag var den ende som ställde en fråga live till vår EU-kommissionär Cecilia, som var siste talare ut på Globala skolan, på Sida. Efteråt fick publiken ställa frågor och man messade frågorna till moderatorn. Jag hade inte tänkt säga något, men när en fråga handlade om vad Cecilia tyckte om det tredje taggtrådsnätet vilket nu satts upp på EU:s yttre gränser, med ordentligt skydd nergrävt dessutom, började hon bräka om att EU minsann inte finansierat en euro av detta stängsel: – EU bygger inte några murar – vi river murar! Detta ropade hon ut i sitt headset två gånger…då for min lilla obstinata hand upp och bad om ordet. Mikrofonen som inte använts skickades till min plats mitt i publikhavet…jaha…- Hej, jag är gymnasielärare bla bla bla…På tal om att riva murar så borde ni bygga broar också. Det har ju drunknat ca 25 000 människor under de senaste 25 åren, och detta du sa Cecilia, om att inte kunna komma lagligt till gränsen för att kunna söka asyl, föranleder er att öka antalet kvot-flyktingar. Borde det inte finnas mer lagliga vägar till att söka asyl inom EU? Bygg en bro över Gibraltar, hade Amerika legat där hade det varit en sexfilig motorvägsbro för länge sedan…(idel skratt från publiken). Eftersom jag är lärare lyssnar jag ofta till vad ungdomarna tycker när vi diskuterar denna problematik. Ung Vänster med flera kritiserar ju den relativt nya gränsskyddsmyndigheten Frontex, vilken agerar aktivt för att motverka flyktingar att komma till EU:s gränser och undergräver flyktingpolitiken. Vad tycker du om ungdomarnas förslag om att lägga ner Frontex och istället införa ett system där man kan söka asyl vid ambassaderna – ett ambassadasylsystem?
Då blev hon fullständigt rabiat…och höjde sitt röstläge ännu några steg och jag kände mig som en gummigroda på Liseberg som skulle bankas tillbaka och ner i det hål där jag krupit upp ifrån. – Frontex har inga anställda!!!….(en myndighet utan anställda – känns unikt) ha ha ha. Cecilia fortsatte; – Frontex får ta kritik för saker som inte är deras bord!!!..osv osv osv. – Att kunna söka asyl på ambassaderna utanför EU?!! – Då ska du veta att första dagen vi öppnar ett sådant kontor skulle vi genast få tusentals i kö!!!…(Jaha – och, det är väl bättre att de lagligt kan söka asyl än att de olagligt tar sig in i EU och kanske t o m dör (drunknar tll exempel) på kuppen?). I nästa andetag sa hon att det ju skulle gå om viljan finns, men det finns NOLL intresse !!! (och så höll hon upp handen högt upp i luften, formad som en nolla) för detta i EU !!! (bland politikerna får man förmoda?).
Jag tror vår EU-kommissionsCilla fick en liten hjärnblödning där på scenen, försvarade sig och EU med näbbar och klor – varför då kan man undra, om man som kommissionär i sitt anförande sagt att man gör allt man kan för att de tragiska drunkningsolyckorna i Medelhavet skall förhindras? Cecilia var uppenbarligen besvärad av mina frågor och när Veronica gick på toaletten möttes de och då såg det ut på Cecilia som hon trodde att Veronica tänkte ta ett jobbigt snack med henne (trodde väl att det var jag). Vi hade sagt vårt så det kändes överflödigt. Det var en fin punkt på denna konferens…
Snacka går ju, det är väl hur verkligheten ser ut som räknas?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s