Vänerland på undantag

VÄNERLAND PÅ UNDANTAG
De västsvenska politikernas agerande i valrörelsen evad det gäller Vänerlands intressen är svårsmält och provocerande. Debatten har dominerats av skolans och vårdens utvecklingsfrågor samt i viss mån viktig infrastruktur vad gäller vägar och järnvägar samtidigt som den för miljön och näringslivet betydelsefulla sjöfarten helt har satts på undantag. Kommunpolitikerna runt Den Stora Sjön har veterligen inte lyft minsta lilla finger för att föra fram och försvara Vänerlands intressen. Som ett brev på posten kom Mark-och miljödomstolens utslag till förmån för en lågbro i Göteborg, ett utslag som kommer att väsentligt försvåra Väner-sjöfarten. Allt går Göteborgs väg, sa en ledande göteborgspolitiker(s), men är det så, tillåt mig tvivla!

Med undantag för ett antal politiker runt Vänern så har omvärlden för länge sedan insett att hotet mot vårt klimat är den viktigaste frågan att ta itu med på allvar. HOTEN mot våra bygder, hela Vänerland och Göta älvdalen, är flerfaldiga:
– Risk för stora översvämningar med gigantiska skador på bebyggelse och infrastruktur
– Risk för stora skador på dricksvattenförsörjningen, främst i Göta älv-dalen och Göteborgs-regionen, orsakade av ras i älvbrinkarna och flöden från gamla industriområden och översvämmad jordbruksmark.

”Det där hör framtiden till”, invänder säkert våra politiker i Vänerregionen.”Det kanske inträffar om 100 år”.  Även om ingen vet säkert NÄR nästa stora översvämning kommer så vet vi att den kommer. Då måste det vara dags att påbörja ett för vår framtid avgörande investeringsprogram, klart mycket viktigare än E 20 och Västlänken:
– Åtgärder för avvattning av Vänern genom en tunnel, som kanske även kan användas för dricksvattenförsörjning
– Förstärkningar av älvbrinkarna i Göta älvs rasriskområden
– Nya slussar i Göta älv och i Trollhättan, som kan trygga och förstärka sjöfarten i Vänern till fördel för näringslivet, industri och turism, i Västra Götaland, Värmland och Bergslagen
– En ny Hisingbro som tillåter större fartyg än dagens att obehindrat gå upp till Vänern

Lyft blicken från marknivån och titta ut över sjön, blir min uppmaning till våra politiker! Investera i SÄKERHET och MILJÖ, trygga VÄNERLANDS OCH GÖTA ÄLV-DALENS FRAMTID. Fall inte undan för starka Göteborgs-intressen, som bara prioriterar Västlänken och lågbro över älven.
Öka samarbetet mellan Väner-kommunerna. Skapa en ny Väner-strategi. Utforma en gemensam marknadsplan för internationell marknadsföring. Arbeta långsiktigt för att Värmland blir en del av Västra Götalandsregionen och därmed för en bättre regionalpolitisk balans. Vänerland får helt enkelt inte sättas på undantag!

”Allt har gått Göteborgs väg” sa Johan Nyhus(s) om lågbron. Maktspråk! Vi kan undra om han är lika morsk när ilskna bilister tröttnar på att köa vid broöppningar? I Lidköping kan han dock räkna med ett passivt stöd från kommunalrådet Kjell Hedvall, som ägnat sig mer åt att cykla på sin s.k. turcykel än att tillvarata Lidköpings och övriga Väner-kommuners intressen i lågbrofrågan!

Arne Appelqvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s