Byt ut syndabocken mot julebocken!

Julbocken är en symbol som är gammal i Sverige, så långt tillbaka som till asatron. Tors vagn drogs av två bockar, kanske kan den kopplas hit. Senare användes den i jullekar och föregick dagens jultomte som kommer med klappar – en omtyckt figur som kommer med glädje. Idag är den mest en prydnad under granen, men en viktig symbol för julfirandet i Sverige. Men, julbocken har tragiskt nog bytts ut mot en ny bock: syndabocken…

Främlingsfientligheten ökar i vårt land, det utses syndabockar när arbetslösheten ökar och människor får mindre i plånboken. Detta med att utse syndabockar är en företeelse som inte är helt ny genom tiderna och något som måste tas på allvar. Om man generaliserar anser jag att det finns två ståndpunkter att ta som människa: antingen ser man på oss 7 miljarder homo sapiens sapiens som ett folk som vill leva där det är fredligt, inga miljökatastrofer, svält, krig eller förföljelse. Att få leva utan att lida, att låta sina barn växa upp i harmoni – en mänsklig rättighet tycker många, bl a alla länder som är med i FN. Man kan också inta den ståndpunkten att det är nationalitetsgränser som avgör var homo sapien sapiens skall få bo någonstans, främst då det folket som bor i det landet har tillgång till det med dess fred, frihet och trygghet.

Själv väljer jag den första ståndpunkten, min horisont går bortom nationalitetsgränser. Nu är det snart nyval och tyvärr så använder många politiker och dess ”körer” sig av samma retorik som de som tar den andra ståndpunkten, fast nu är det andra gränser som värnas – nämligen blockgränser, inte hudfärg, men partifärg. Personer från respektive block ser varandra som främlingar och är fientliga mot varandra, de utser syndabockar, släpar varandra i gruset och häcklar varandra i medier. Min övertygelse är att man inte kan öka toleransen eller förståelsen för andra kulturer om man inte ens kan tolerera att andra tycker olika inom sitt lands gränser. Detta skapar ett politikerförakt, eller förlåt – ökar politikerföraktet som redan finns – och risken/chanserna att ett främlingsfientligt parti får missnöjesröster ökar.

Effekten, som hade en god intention, blev den motsatta, det blev inte riktigt som man tänkt sig. Valet i höstas är ett bevis för detta. Nu när vi får en andra chans så verkar det som vi homo sapiens sapiens inte lärt något av den något färska historien, utan fortsätter häcklet av varandra i alla medier. Man bygger inte broar mellan människor genom häckel. Man bygger inte broar mellan kulturer genom att baktala varandra. 13% av svenskarna är inte idioter, de vill ha en annan politik, en grosseutmaning för oss politiker i de andra partierna! Tala om vad du vill göra för att öka integreringen i samhället! Ändra på bostadspolitiken – bygg billiga hyresrätter i de finare kvarteren. Hur skall vi ta hand om nyanlända svenskar och ensamkommande barnen i vårt land – ge barnen dagpenning som Malmö kommun infört sedan årsskiftet. Se till att de får plats omgående i svensk skola, barn som vuxna. När de slutar gymnasiet, vad händer då? Får de chans att integreras på arbetsmarknaden med exempelvis öronmärkta lärlingsplatser? Kort sagt – hur skall vi hjälpa dessa homo sapiens sapiens som flyr från nöd och lidande? Hur skall vi hjälpa dem att få återvända till sitt hemland, släktingar, barndomsminnen, vänner och sitt ursprung? Genom att idiotförklara varandra? Genom att häckla varandra i media så till den milda grad att man mår illa?

Jag vill uppmana till att ta den politiska diskussionen med alla, både väljare, Sverigedemokrater, Centerpartister, Socialdemokrater, Moderater, Vänsterpartister, Folkpartister, Kristdemokrater och Miljöpartister. Då tror jag att vi kan få till en förändring på riktigt – över blockgränser, nationalitetsgränser och andra gränser som vi människor satt upp. Oavsett ”färgetikett” är vi alla homo sapiens sapiens. Skapa förebilder i stället för motbilder. Min förebild är Jesus, han sade: – behandla din nästa som dig själv. Det tolkar jag som att du måste se bortom landets och blockets horisont. Först då kan vi välkomna den efterlängtade julbocken som kommer med glädje och frid och kasta ut den förhatliga syndabocken som bara för med sig hat och strid.

En fridefull jul önskar jag alla oavsett blockfärg och hudfärg!

Veronica Berling, utan partifärg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s