Hur möter Lidköping klimathotet?

Sent uppvaknande onsdag morgon. Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet, levererar upphettade fakta i P1:s nyhetsmorgon: Vi underskattar människans påverkan på klimatet. Det finns risk för att vi står inför global uppvärmning med 6 grader! Vi kan inte längre låta marknadskrafterna råda över utvecklingen, nu måste det till rejäla styrmedel och ramar för att minska användningen av olja, kol och gas.

De senaste årens rapporter har visat att vi, med fortsatt förbrukning av fossil energi, förväntas få en temperaturhöjning med 4 grader inom 100 år. En siffra som för en oinvigd kan tyckas låg, men som skulle ge dramatiskt förändrade livsvillkor för både människor och djur. Men att det skulle stanna vid 4 grader är inte alls självklart, enligt klimatforskarna. Under det ekonomiska toppmötet i Davos kom professor Johan Rockström med en rejäl uppvaknare. Han menar att vi kan vara på väg mot 6 graders temperaturhöjning!

Människans påverkan på klimatet underskattas, menar Rockström. Vi fortsätter att använda fossila bränslen och i nuläget har fyra av nio viktiga gränsvärden redan passerats som följd av detta; utrotning av vissa arter, övergödning, avskogning och just klimatförändringar. Sannolikheten för att vi ska få upp till 6 graders uppvärmning beräknas i dagsläget till blyga 1,6%, men överfört till annan jordnära verksamhet skulle denna procentsats motsvara att 1500 flygplan kraschar varje dag! Något vi aldrig skulle acceptera, eller hur?

Detta är ett klart alarmerande budskap som vi alla borde ta till oss. Som privatperson kan du minska ditt ekologiska fotavtryck genom att konsumera med ansvar, cykla, sortera, använda grön el och energi, mm. Ju fler som kommer in i miljötänket, desto bättre. Men störst effekt får vi om staten, institutioner och kommuner går i bräschen för att skapa förutsättningar så att vi alla, på ett smidigt sätt, kan välja rätt väg.

´En förebild i Sverige är Örebro där man helt frankt säger att år 2020 ska kommunen vara självförsörjande med förnybar el. Storsatsning på vindkraft och solpaneler är på gång. Enligt plan räknar man med att ha igång Sveriges största tak- och markbaserade solcellsanläggning – redan i slutet av 2015. Man vill vara föregångare och klara de nationella miljömålen med råge. Örebro finns för övrigt med på ”Fossil free”-rörelsens internationella lista över städer och kommuner som ”divesterar”,d v s slutar att investera i fossila bränslen.

Frågan är hur Lidköping möter klimathotet. Finns någon hållbar strategi utarbetad för att i stor skala minska beroendet av fossila bränslen? Styr kommunen sina investeringar mot förnyelsebar energi? Förvaltas de s k Gullspångspengarna på ett miljöetiskt sätt? Vad sägs om ett studiebesök i Örebro?

Det Hållbara Alternativet (a)

Gunilla Henman

Linda Nieuwenhuizen

Annonser

4 reaktioner på ”Hur möter Lidköping klimathotet?

      • Ja, kolla hemskt gärna upp! Bäst effekt får man ju om man ser över både kommunens egna placeringar, och hur donationsstiftelsers pengar placeras. Kanske kan dessa ha samma policy och etiska riktlinjer?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s