Mikrovågsstrålning från trådlös teknik och hälsorisker

Varje dag skickar jag mina två småpojkar till förskoleklassen respektive årskurs två. Otto är så glad över den ”padda” han skall få, storebror John har ju haft sin i två år redan. Själv arbetar jag som gymnasielärare där ”en till en” – d v s varje elev får en laptop under sin studietid – sedan flera år är implementerat. Lärplattformen är digital och bygger på trådlös teknik. Så långt allt gott, eller?

Nej! Vi omges allt mer av mikrovågsstrålning från trådlös teknik och forskningen visar att exponeringen innebär betydande hälsorisker: ”Forskare och läkare specialiserade på området har därför varnat för riskerna under många år. I maj 2015 vädjade 200 vetenskapsmän till FN, WHO och medlemsländerna om skydd mot hälsoriskerna och bättre information om riskerna till alla. Europarådet rekommenderar detta redan 2011.”(Strålskyddsstiftelsen.se)

2011 klassade WHO(IARC) strålningen som ”möjligen cancerframkallande.” Undersökningar visar att risk för hjärntumör och även andra sjukdomar ökar av mobilanvändning. Idag saknas lagstiftning som skyddar mot dessa hälsorisker även om miljöbalken gör arbetsgivare skadeståndsansvariga för strålskador på människor – vuxna och elever. (Strålskyddsstiftelsen.se)
Nyligen lanserade Tyskland en informationsfilm om riskerna med wifi. I Sverige håller man på med att ta fram en liknande film fast med omvänt budskap; att det är helt ofarligt!

Utomlands tas hänsyn till risken för skador utöver brännskador och man sänker bestrålningen ner mot lägsta rekommendation 1 mikrowatt per kvadratmeter. I Sverige tillåts bestrålningsnivåer ända upp till strax under den gräns där brännskador uppstår -10 000 000 mikrowatt per kvadratmeter.(Elöverkänsligas Länsförening Västra Götaland)

Idag räknar man med att ca 5-11% av befolkningen (i vilket land man än räknar) är elöverkänsliga/strålskadade och det är ett av världens snabbast växande folkhälsoproblem.(Elöverkänsligas Länsförening Västra Götaland)
Vanliga symtom är allt från migrän, tinnitus, magproblem, muskel- och ledvärk, ångest, depression, sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter och minnesproblem, synrubbningar, ljud- och ljusöverkänslighet, hjärtproblem till sköldkörtelsrubbningar.(Strålskyddsstiftelsen.se)

Vi vill alla surfa, ringa och kunna använda informationsteknik, men den får inte skada hälsan. Det man kan göra själv är att minimera användandet av trådlös teknik och övergå till kabelansluten. Stäng av enheternas wififunktioner, håll avstånd till skärm/platta, byt ut sladdlös telefon till trådbunden. Du kan skydda din omgivning för passiv exponering – särskilt barn och foster är känsliga.(Strålskyddsstiftelsen.se)

Det sägs ibland att det saknas forskning i ämnet vilket inte stämmer, en sammanfattning av 2000 vetenskapliga studier om hälsoeffekter finns på http://www.bioinitiativ.org/report/index.html.

Sitter vi så i knät på Telekomindustrin vilken förser oss med våra älsklingsleksaker, att vi blundar för riskerna? Är politiker och myndigheter i vårt land blinda i sin iver att ligga i bräschen för informationstekniken att de missar riskerna?

Jag vill kunna skicka mina småpojkar till skolan utan att behöva oroa mig för hälsorisken med den trådlösa tekniken de utsätts för hela skoldagen.
Jag uppmanar alla att beakta försiktighetsprincipen i så väl offentlig verksamhet som privat. Omvärlden befarar ännu en miljökatastrof, jag är tyvärr benägen att hålla med.

Linda Nieuwenhuizen gm Det Hållbara Alternativet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s