Ny livsstil efter Paris?

Klimatmöte i Paris. Ska världens ledare lyckas tråckla ihop ett gemensamt klimatavtal som kan styra mänskligheten mot ett mer hållbart samhälle? Har alla länder insett att vi alla måste hjälpas åt? Miljöprofessorn Johan Rockström har hittills låtit hoppfull (bl a i Sommar i P1, 12 juli 2015, och i SvD 2 grader klimatpodd), men i skrivandets stund är utgången oviss.

Planeten Jorden lider. Vår enorma förbrukning av fossil energi – främst olja och kol – har ändrat förutsättningarna för liv på jorden. Havsisen vid polerna smälter, samtidigt som extrem värme, torka, översvämningar och luftföroreningar har blivit vardag för miljontals människor och djur. Kalla och heta fakta som i sin tur ger svält, konflikter, krig, hotade ekosystem och ökande flyktingströmmar. Jakten på kortsiktig ekonomisk tillväxt verkar ha gjort oss blinda och döva. Vi lär tillhöra arten Homo Sapiens, vilket översatt från latin betyder ”den visa människan”. Men hur har mänskligheten agerat under de senaste decennierna?

Johan Rockström och andra ledande klimatforskare är helt överens. Det är nu nödvändigt att växla spår och bli ”planetskötare”. Vi måste ta hand om våra naturtillgångar och mänskliga resurser på ett smartare och effektivare sätt. Nu gäller det att stimulera investeringar i förnybar energi och alternativa ekonomisystem. Det gamla industrisamhället har spelat ut sin roll; en uppdaterad livsstil som innebär cirkulär ekonomi med klar styrning mot sund energi- och råvaruförvaltning är absolut nödvändig för mänsklighetens överlevnad.

Hur kan då vi, var och en, verka för en hållbar utveckling? I Sommar i P1 berättade Johan Rockström om Simon Sinek, global ledarskapstänkare, som menar att det finns en lag om hur stora förändringar sker. Till en början finns alltid en påläst engagerad minoritet på runt 12 % som tar ansvar och visar vägen. Sedan finns den stora massan med dels sådana som inte alls bryr sig, dels sådana som litar på forskningen och hejar på utan att vara direkt aktiva. Om tillräckligt många från denna grupp allierar sig med de redan troende, så att andelen förändringsvilliga ökar till 15-18%, så finns stor möjlighet att ”tippa världen åt rätt håll”. Får man veta hur och framför allt varför man bör agera, så kommer man att skapa förebilder som påverkar de passiva, – och så är revolutionen igång! Men, för att lyckas fullt ut i förändringsarbetet, krävs naturligtvis också starka ledare som tydligt pekar ut den nya, hållbara kursen. Kommer Paris-mötet att göra skillnad?

I väntan på nya direktiv som gynnar grön ekonomi, kan du ta tillfället att fundera över julens konsumtion. Förra året omsatte julhandeln 70 miljarder (!) kronor och enligt HUI (Handelns Utredningsinstitut) förväntas den öka med ytterligare minst 0,5 % detta år, d v s en ökning med 350 miljoner kronor!

Tillverkning, transport och konsumtion av nya varor innebär alltid miljöpåverkan, så välj julklappar som håller hög kvalitet och som du vet kommer att användas. Årets julklapp, robotdammsugaren, känns väl inte helt nödvändig? Att köpa begagnat, second hand- eller vintage, ligger annars rätt i tiden. Eller varför inte återanvända och dela med dig av det du har hemma? En kitschig blus från mormors garderob kan vara riktigt kul för en medveten tonåring! Och med rim på klappen blir det extra personligt.

Ännu vet vi inte vad klimatmötet kommer att resultera i, men i väntan på tomten kan vi alla bli ”planetskötare” genom att växla över till hållbara alternativ, på hemmaplan.

Gunilla Henman

Det Hållbara Alternativet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s