Ni lovar inte gröna skogar, men guld till er själva!

Mp

Vi har inte råd att ta emot fler flyktingar som flyr från krig menar Miljöpartiet och Socialdemokraterna, citat från Stefan Löfven: ”– Nu får de andra länderna börja visa framfötterna. Vi har fattat ett beslut, vi har tagit varandra i hand.”(www.europaportalen) Tyvärr är det samma händer som kammar in miljardbelopp till stadskassan via vapenexporterande företag till bl a diktaturer världen över. Sverige är indirekt med och finansierar krig, även om de inte säljer direkt till exempelvis Syrien. Dock säljer vi vapen till t ex Pakistan som säljer vidare till krigsförande länder. (svd.se/svensk-vapenexport-till-flera-diktaturer).

Vad har vi råd med i Sverige då undrar jag? Vi har uppenbarligen råd att slösa med skattepengarna. Det visar den lilla eminenta skriften 365 sätt att slösa med dina skattepengar(Martin Borgs, 2013). Till det kan man addera ytterligare avgångsvederlag i riksdagen 2014. Enligt Aftonbladet hade ministrarna i Alliansen avtal om fallskärmar på sammanlagt närmare 100 miljoner kronor om de lämnar politiken.(Aftonbladet.se 2014-09-17) Skattebetalarna står för det hela, men regler om avräkning gör att allt inte behöver betalas ut. Flera ministrar har fallskärmar på över fem miljoner kronor. Jag vågar påstå att det ser likadant för de som regerar idag.(regeringen.se)

– Hur skall vi göra då för att vara varsamma med de skattepengar vi får in? Ett sätt skulle kunna vara att ha en transparens i verksamheten, alla transaktioner som kommuner, landsting, riksdag och myndigheter gör ska kunna kontrolleras av varje medborgare på nätet. På så sätt kan medborgarna i hela landet granska hur deras pengar används. Gör politikerna rätt prioriteringar? Då kanske Säpo inte får ha sina fester med James Bond-tema för skattebetalarnas pengar? Eller varför inte en ny slogan: Go:teborg för en pinsamt hög summa.(Borgs, Martin; 365 sätt att slösa med dina skattepengar, 2013). – Hörni där borta i Götene, jag kan ge er en ny slogan alldeles gratis: Go:tene…

Ett annat sätt är att tillsätta en folkvald slöseriombudsman som kritiserar vad pengarna används till. Kanske någon då skulle stoppa politiker och tjänstemän att bjuda på middagar eller åka på x antal representationsresor till exempelvis Kina och andra diktaturer och istället låta undersköterskorna få nya arbetskläder? Kanske man då skulle anställa specialpedagoger/pedagoger/elevhälsa på skolorna istället för nya chefsposter och administratörer? Hamnstäder och arenor kanske skulle byggas för alla människor och alla kultur- och fritidsutövare, inte bara för elitsporter och de bättre bemedlade? Kanske vi skulle använda dessa pengar till att hjälpa människor på flykt från krig och terror? Kanske förvaltningarna kunde uppmanas att spara sin pott istället för att göra slut på den av rädsla för att få mindre anslag nästa år?

Ett tredje sätt är krav på personligt ansvar för sina prioriteringar när man sitter och behandlar skattebetalarnas pengar, 300 tkr hit och 400 tkr dit, bara det att man inte skriver ut siffrorna gör det mindre tydligt och skapar en känsla av sifferlek.

Ett fjärde: vad skulle hända om skatterna blev synligare? Den som tjänar 25 000 kronor före skatt betalar sammanlagt 17 200 kronor i olika skatter (snitt beräknat på Sveriges kommuner). Mycket används till rätt saker, men mycket slösas också bort.

Ett femte: att politikerna får redogöra för alternativkostnaden, m a o den nytta som pengarna skulle skapa om folket fick bestämma över dem själva. Slöseriet med skattepengar kan stoppas anser jag genom: att tillsätta en folkvald slöseriombudsman som kritiserar att förvaltningar lägger ut sina transaktioner digitalt att kräva personligt ansvar av våra folkvalda att politikerna är tvungna att redovisa alternativkostnaden att göra skatterna synliga Kanske vi då kan få råd att hjälpa dem som är på flykt från krig och terror?

Till Miljöpartiet och Socialdemokraterna vill jag bara säga: Ni lovar inte gröna skogar, men guld till er själva!

Veronica Berling

Det Hållbara Alternativet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s