Det säkerhetspolitiska läget

Globala skolans konferens på SIDA, Stockholm, våren 2014, apropå att EU byggde ett tredje taggtrådsstängsel(ordentligt nedgrävt) och att tusentals flyktingar de senaste 20 åren drunknat i Medelhavet. Cecilia Malmström, siste talare ut, från scenen:

– EU bygger inga murar! Vi river murar!

Lindas hand flög upp och mikrofonen langades genom publikhavet till henne på raden längst bak. Hon ställde några frågor till EU-kommissonären:

– Cecilia, detta du sade om att EU inte bygger murar, varför bygger ni då inte en bro över Gibraltar, hade USA legat där Afrika ligger hade det gått en sexfilig bro över sundet för länge sedan?!(Skrattutbrott från publiken)

– Och den nya gränsmyndigheten Frontex som har som uppdrag att motverka att migranter kommer till EU, varför upprättar ni inte legala asylvägar, exempelvis via ambassaderna, in till EU?

Cecilia höjde – omöjligt nog – röstläget och spottade fram sina svar i headsetet:

– Frontex har INTE i uppdrag att motverka att migranter kommer till EU, de har inte ens några anställda! Vi skulle kunna upprätta legala asylvägar, men då ska du veta, att första dagen kommer det att stå tiotusen i kö och intresset för det i EU är lika med noll. Hon höll upp handen formad som en nolla ovanför huvudet.

Anders Björnsson och Kent Zetterberg, båda kunniga om svenskt försvar, skrev i en debattartikel(SvD 5/3 2016), att Sverige behöver fokusera mer på hemmaplan gällande det militära. De anser att ”den huvudlösa solidaritetsförklaringen” från 2009, behöver återkallas, den är ”kvalificerat snömos” och ”ägnar sig åt tveksamma operationer utomlands”. Björnsson och Zetterberg hävdar att försvaret försatts i en anda av angrepp och erövrande då det istället borde vara defensivt och kärnfullt. När vi läser detta känns det som om de styrande i landet blandat hop de politiska korten, det som vore mest hållbart och säkert på sikt i försvarsfrågan har bytt plats med migrationsfrågan. I den första är fokuset internationellt och solidariskt och i den andra nationellt och osolidariskt. Sveriges största hot verkar vara bidragshungrande migranter. Solidariteten har fått en ny kostym, principen är dock densamma.

Politikerna studsar glatt och högt på den politiska väljartrampolinen i jakten på högre opinionssiffror och störtar huvudlöst ner i den främlingsfientliga delen av bassängen. Sverige behöver en andpaus sägs det, som om flyende regn av bomber inte stod först i andrumskön. Flyktingarna som hamnar i lägren vid Turkiets och Greklands gränser möts av stängda gränser, eller om man så vill – en mur. Flyktingarna tror(vill tro) att människorna i Europa är goda, ”inshallah”(om Gud vill) blir de kvar i lägren, säger några intervjuade.

EU har fullt upp att värja sig från flyktingströmmen och spelar ut sitt sämsta(inte sista får man hoppas) kort i rockärmen, vilket förvandlas till ett hjärter ess – Turkiet. Med en förbluffande Royal Flush på hand tror sig EU ta hem spelet. Om Turkiet är ”en duktig vovve” kan den få sitta med vid bordet, kanske, i alla fall belönad på något sätt. Att Erdogan hugger efter och sliter i det pressfria byxbenet nonchaleras. Det en gång neutrala och alliansfria Sverige är numera värdlandspartner i Nato, trots att det egna försvaret består i militär spetsteknologi utan egentligt markförsvar. Det humana och rika Sverige(för vi är bland de rikaste i EU), stänger gränsen och stiftar nya lagar om bidragsstopp, fast de egna människorättsorganisationerna protesterar högljutt.

Så här två år senare, måste vi – fast det tar emot – ge Cecilia rätt, EU har noll intresse av migranter som flyr för sina liv. Marshallhjälp och annat, vilket hjälpte till med återuppbyggandet av Europa efter andra världskriget, tycks utraderat ur det europeiska (när)minnet. Sverige tar och ger, fullfjädrat solidarisk i de internationella militära angelägenheterna, lika fullfjädrat osolidariskt i de nationella migrationsfrågorna.

Vi hoppas att Sverige får sig en välbehövlig kallsup snart, ”inshallah”.

Linda Nieuwenhuizen

Veronica Berling

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s