Behövs det ett nytt parti?

Birger

Detta är rubriken på Birger Schlaugs debattartikel i tidningen Syres nummer den 19 februari 2016.( Jag tänker bara kort sammanfatta det kärnfulla i hans inlägg här). Han menar givetvis på riksdagsplanet, men det känns ändå skönt att en sådan genomgrön människa reagerar på dels de etablerade partierna men också på Miljöpartiet – som sedemera helt vänt i dessa frågor. Birger hävdar att: ”De gröna, vars ursprungliga idé byggde på en kritisk analys av rådande ekonomiska system, har snarare blivit systemets försvarare”. Han pläderar för gamla MP-ideal som: sänk arbetstiden, dela på jobben, höj koldioxdskatten och utred försvaret.

Många av dessa förslag är reformer, Birger ser dem som grundbultar i nya system som behöver byggas och vi måste byta ut de gamla systemen med strukturer och normer som inte håller längre. ”Det handlar om att förena frihet med solidaritet, välfärd med ekologisk hållbarhet, personligt ansvar med grundläggande generell trygghet och allvarligt menade steg för ”att hela landet ska leva”…//… Partierna har kort om tid för att tänka om annars lär det bli utmanade av dem som fått nog”, avslutar han.

Min undran, som f d MP:are i 20 år som lagt sin röst på detta parti i alla tre valen sedan jag fyllt 18 år fram till valet 2014, är: – Var tog det partiet vägen som skulle ”ge en röst åt miljön, djuren och kommande generationer”? – Var tog ”Stigfinnarna” vägen? Var är det gröna alternativa partiet som skulle ”så frön” och ”gå före”? Mitt svar, med Birgers inlägg som stärker detta, är att det inte finns längre i svensk politik! 1/6 2011 bildades Gröna Partiet av några utbrytare ur MP, de fick dessvärre inte in tillräckligt med namnunderskrifter för att få vara med i valet 2014. Det nya partiet Alternativet bildades i Danmark 27/11 2013, strax efter det, i januari 2014 bildade vi det lokala partiet Det Hållbara Alternativet i Lidköping.

På Birger Schlaugs fråga ovan svarar jag självklart  JA!!!

Ordförande Veronica Berling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s