En 2-graders temperaturökning är jordens absoluta smärtgräns!

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/global-uppvärmning-vi-är-1-grad-ifrån-en-klimatkatastrof-3465852

Johan Rockström professor i miljövetenskap intervjuades i TV4:as morgonnyheter idag. Han säger att: 2015 är det varmaste året sedan vi började mätningarna för drygt hundra år sedan. Vi har orsakat över 1 grads uppvärmning räknat från 1850, när vi började använda kol och olja. Vi har slagit i taket av vad mänskligheten och planeten klarar. Orsak är fossil energi inom vår industri och ohållbara metoder bl a när det gäller att producera vår mat och användandet av resurser. Konsekvensen blir stormar, torka och värmeböljor. Detta skapar instabilitet i samhällen och flyktingströmmarna går inte längre att särskilja från de politiska orsakerna. Extrema händelser som t ex lågt grundvatten på Öland blir med detta vår vardag.

Enligt klimatavtalet i Paris skall vi förändra utsläppen före 2020. Inom vår generation(30-40 år) skall vi ha en fossilfri världsekonomi. Hur skall detta gå till? Sedan december 2015 har länderna inte levererat något i denna riktning! Snarare motsatsen! Vi klarar inte ens av utfasningen av brunkol. Kortsiktiga vinster i kölvattnet av den BNP-drivna och fossil- och energidrivna politiken gör att vi säger en sak och gör en annan.

Vi behöver göra en transformation till ett nytt samhälle! Det positiva är att näringslivet förstår det här, vi har t ex redan solcellsteknik för att värma upp hus som är billigare än andra alternativ. Vi har bilar som drivs på el. Vi har redan lösningar att driva inrikesflyget i Sverige grönt.

Nu när Sverige har valts in i FN:s säkerhetsråd kan vi här driva att skriva in i FN:s stadga att vi nu nått planetens gränser och därmed tvinga länderna att ställa om. Konsekvenserna om vi inte ställer om blir kostsamma och socialt oerhört allvarliga. Mardrömmen som alla forskare fasar för är att om vi når bortom 2 grader kan Jorden växla från att dämpa klimatförändringarna till att själv driva dem. Jorden blir vår fiende istället för vän. Isen smälter så snabbt att jorden blir mörkare och tar upp mera värme, metanutsläpp från permafrost börjar då släppas ut av sig själv.  Jorden tar alltså över uppvärmningen med att t ex inte binda kol som den brukat, genom att ta upp koldioxid via hav och skogar. Jorden kan själv driva på klimatförändringarna till en 4-graders nivå.

Detta får inte hända! 2 grader är en smärtgräns som vi aldrig kan tillåta! Gör vad du kan -tänk om och tänk hållbart, tänkt djupt grönt!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s