Klimatförändra dig själv först!

Fick detta reklammeddelande från Ryanair(vilket man får om man flugit med dem förut: ”Spara tid och pengar! Flyg till Barcelona för 449:-!” Klart man blir sugen på att resa eller? FÖRSTA TANKEN är kanske att man vill se Barcelona, jag har råd och unnar mig det, för att jag VILL och jag KAN. Jag har själv rest via flyg en hel del och känner att jag bidragit med min del till koldioxidutsläppen så det räcker och blir över. Då hjälper det föga att jag numer åker gasbil, har använt tygblöjor till barnen, väljer grön el, källsorterar eller handlar klimatsmart. Hur kan det vara så billigt att flyga är TANKE NUMMER TVÅ? Man kommer knappt till Stockholm med tåg för den summan. TREDJE TANKEN blir naturligtvis politisk, ord som multinationella företag, fossila bränslen och BNP far förbi i mitt inre. Någon tjänar på detta såklart. Jag själv i det korta perspektivet, men jag förlorar på det i det långa. Då får jag betala för klimatförändringarnas framfart. Ohållbart blir min SLUTSATS.

Saxat från Naturskyddsföreningens sida 2012: ”Folk vet inte, och många vill säkert blunda om de kan, för flygets otroligt stora klimatpåverkan. Om tio år räknar man med att våra utsläpp från långväga utrikesresor kommer att ha gått om utsläppen från bilarna. I dag reser cirka 500 000 svenskar som åker till Thailand varje år (och ungefär lika många till USA). De korta flygresornas utsläpp drunknar i dessa två resors utsläpp. En Thailandsresa t o r orsakar cirka 2,5 ton utsläppt CO2. Klimateffekten är dock två-tre gånger så stor pga att utsläppen sker på så hög höjd. En flygresa tor Thailand (och då bara räknat på det faktiska CO2-utsläppet) motsvarar cirka ett års bilåkande i utsläpp (räknat på 1500 mil/år. Antal körda mil med personbilar minskar dock och motorerna blir allt effektivare på ett sätt som flyget inte klarar att möta. Denna relation kommer då bara att bli ännu värre för flyget). De 2, 5 tonen motsvarar även cirka ett års uppvärming av en helt eluppvärmd villa (vilket allt färre tack och lov har). 2,5 ton motsvarar också har jag räknat på ungefär cirka fyra års avstående av köttätande. Då har jag räknat med den genomsnittliga konsumtionen på 200 g blandad köttkonsumtion per dag. En genomsnittlig indier orsakar per år ett utsläpp av drygt ett ton CO2. Det är mot de nivåerna den genomsnittliga världsinvånaren måste nå. Flygresor till Thailand varje år är då förstås en fullkomlig omöjlighet.” Svante Lundquist, sakkunnig infrastruktur och transport

Min kusin har ett företag som köper utsläppsrätter, han släpper på ett helt år ut lika mycket som en barnfamiljs flygresa till Thailand gör. Uppochnedvända världen kan man tycka, vi silar mygg och sväljer kameler, ty kamelen smakar mycket godare för gemene välbeställd västerlänning(som jag själv). Jag mår illa. Jag har rest bara för att jag KAN. Jag har passat på! För detta får klimatet betala och människor som blir utsatta av klimatförändringarna som det orsakar. Jag tänker att jag skall göra en hel del ”klimatförändringar” hos mig själv – först.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s