Saxat ur Syre om växthusgaserna

Sveriges utsläpp av växthusgaser ökar

Enligt en rapport från Statistiska centralbyrån (SCB) ökade Sveriges utsläpp av växthusgaser under första kvartalet av 2016. Siffran har inte varit så här hög sedan 2013.Klas LundströmReporter

Ökningen bottnar i en växande energikonsumtion inom främst el-, gas- och värmeverk, där SCB kunnat spåra en ökad användning av fossila bränslen. I siffror motsvarar utsläppsnivån en ökning med nära två procent i jämförelse med samma period förra året.

– Om man tittar tillbaka var 2016 ett kallare år än 2015 och 2014, säger Susanna Roth, utredare på SCB, till Ekot.

Nyheten dimper ner samtidigt som S–Mp-regeringen gör sitt yttersta för att få till stånd en riksdagsomröstning om en ratificering av det globala klimatavtalet som undertecknades av världens FNs medlemsstater i Paris under klimatmötet 2015. Men Isabella Lövin, Miljöpartiets språkrör och minister för internationellt utvecklingsarbete och klimat, vill inte dra för stora växlar av SCB-rapporten.

– Det är en kvartalssiffra, jag tror inte att man kan dra alltför stora slutsatser av det. Vi måste se till så att vi har bra styrmedel och också gynnar innovation av förnybar energi, säger Lövin till Ekot.

SCB pekar även på fiske, jordbruk och skogsbruk – som tillsammans står för 14 procent av Sveriges totala växtgasutsläpp – i sin rapport.

– Det man kan se är att utsläppen har minskat om man jämför 2008 med 2015 som är det senaste året som vi har preliminär statistik för. Så förutom en liten ökning efter finanskrisen 2010 så har utsläppen successivt minskat varje år, säger Susanna Roth, utredare på SCB.

Sveriges utsläpp av växthusgaser har varit föremål för mycket debatt de senaste åren. 2014 publicerade Chalmers tekniska högskola i Göteborg och Sveriges tekniska forskningsinstitut en rapport som hävdade att Sveriges koldioxidutsläpp faktiskt ökat med 15 procent sedan början av 1980-talet. I den statistiken togs produktionen av importerade varor från länder som Kina och Indien med i beräkningen, vilket lade än mer tyngd på Sveriges bidrag till de globala koldioxidutsläppen.

Även svenskars frekventa flygande lämnar miljömässiga fotavtryck efter sig. Enligt siffror från Naturvårdsverket som publicerades i slutet av augusti i år har svenskars utrikesflygresor per invånare mer än fördubblats sedan början av 1990-talet.

– Nya beräkningar bekräftar att vårt internationella flygande svarar för lika stora utsläpp som all bilkörning i Sverige, skriver Naturvårdsverket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s