Det går en farsot över Sverige…

”Det går en farsot över Sverige. Den stavas stress och skördar tusentals offer” läser jag i Kommunalarbetaren (Nr 19 2016).

Jag är själv sjukskriven gymnasielärare, fembarnsmamma och har arbetat drygt tio år vid hemkommunens gymnasieskola. Undervisningen där bygger på en digital lärplattform och alla nya elever får låna en flong ny laptop. Jag var en av dem som gick i bräschen för den nya tekniken och var nästan ett ”digitalt monster”, inspirationslärare på jobbet och hemmavid i trådlösa system, jag drev till och med en blogg.

Efter ”Inspiration Day” på skolan, hösten 2014, blev jag akut dålig och fick åka hem. Sedan dess har jag inte kunnat återgå till ordinarie undervisning. Många och långa läkarbesök landade i att jag blivit strålskadad och inte tål trådlös teknik. På skolan finns 180 routrar, alla elever och all personal har varsin Mac samt förstås en smart telefon.

Vår utbildningsminister Gustaf Fridolin fick i dagarna en rapport om svenska elevers höga sjukfrånvaro. Vår hälsominister Gabriel Wikström har redan en lika bedrövlig rapport över den skenande sjukfrånvaron för övrig befolkning. Skyddsombudet på min arbetsplats ser samma trend bland lärarna på skolan och är förvånad, eftersom undervisningstimmarna inte ökat på flera år och den administrativa bördan lättat. Ingen verkar se sambandet mellan ökad sjukfrånvaro och utbyggnaden av den trådlösa tekniken.

Varenda dag skickar jag mina egna barn till skolan, till en miljö med wifi och annan trådlös teknik som jag vet är skadlig och ohälsosam för dem. Lyckligtvis har en socialdemokrat, Emanuel Öz, fått upp ögonen och lämnat in en motion om strålningsfri skola. Öz pekar på att allt mer tyder på att det kan finnas hälsorisker med strålningen och då bör försiktighetsprincipen gälla.

Tyskland, Frankrike, Belgien och Storbritannien arbetar för att minska mobilanvändningen. Fransk lag förbjuder wifi i förskolan. Sverige bör ta efter dessa länder. Dygnet runt utsätts svensken i allmänhet och barnen i synnerhet, för passiv strålning. Vi kan absolut inte tänka oss passiv rökning eller att skolpersonalen uppmuntrar barnen att använda tobak. Den tanken är absurd. Ja, just det.

Nyss landade en motion i Riksdagens inkorg om en strålningsfri skola. Självklart ska skolan vara strålningsfri tänker den med sunt förnuft. Förbjud wifi och minska den trådlösa tekniken till förmån för trådbunden. Det går en farsot genom Sverige. Den stavas strålning och skördar tusentals offer.

Linda Nieuwenhuizen

gymnasielärare, fembarnsmamma, författare och strålskadad

Lidköping den 5 januari 2017

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s