Lite tankar om elallergi och elektrosmogens effekter på folkhälsan

Brev från Anders Hasselroth, Filippinerna:

Hej Veronica, Linda, DHA styrelse och övriga intresserade.

Inatt drömde jag att jag träffade Linda och Veronica i en skola och insåg när jag vaknade att det var en önskedröm. Jag hade redan tidigare läst Lindas artikel och tyckte att den var bra. Nu vill jag lära mig mer om detta växande miljöproblem och engagera mig för att hitta lösningar både förebyggande och för de som redan drabbats. Detta inte bara lokalt utan även regionalt, på riksnivå och internationellt.

Pappan till en flickvän som jag var ihop med 2002-2005 har elallergi. Han är sedan innan det sjukpensionerad för det så jag har viss inblick i ämnet. Han fick bygga om huset och flytta elcentral, hushållsmaskiner m.m. till ett hus på tomten. Han hade god hjälp av sin fru för alla ärenden i stan. Extra svårt för de som lever själva!

Som vanligt har jag diverse lösa idéer. I nuläget vet jag inte vilka av dem som redan utvecklats av andra och vilka som är värda att satsa kraft och resurser på. Det vore trevligt att ses In Real Life förslagsvis hos Linda och diskutera vidare. Tills dess ska jag researcha och formulera en del av mina idéer.

Införande av lågstrålande zoner i varje kommun borde som sagt vara högprioriterat. Amishfolket är ett bra exempel på att byar utan el kan fungera som goda samhällen. Snabba bud på cykel (eventuellt med elassist som går att stänga av) kan bli ett bra komplement. Hemundervisning för grupper eller enskilda kanske kan bli ett alternativ till strålningsfria skolor. Detta även för vuxna. Lite som att de mobbade flyttas och mobbarna blir kvar men att stoppa den trådlösa utvecklingen lär vara lika svårt som att t.ex. förbjuda alkohol, eftersom en kvalificerad majoritet vill ha det. Själv siktar jag sedan några år på att försörja mig som ”digital nomad” inom marknadsföring och blir då 100% beroende av dator och internet.

Det kanske är en dålig idé, eftersom jag kan bli drabbad också. Därför planerar jag alternativ som är säkra t.ex. bonde på landet i Filippinerna. Dubbelt medborgarskap krävs då via giftermål och jag får ej själv äga gården som utlänning. Kruxet är att det ej går att flyga så isoleringen blir ett faktum. Då gäller det att ha ett bra socialt skyddsnät. Fartyg med nollstrålning för persontransporter har jag inte koll på om det finns men det kanske kan bli aktuellt i framtiden.

Personliga assistenter till drabbade kan bli ett framtidsyrke i och med att detta folkhälsoproblem utbreder sig. En del av dem kan jobba online på call-center utomlands för att sänka kostnaderna. Jag har lärt mig mycket om outsourcing via böcker, internet och podcasts.

På ön Mindanao i Filippinerna tänker jag bo och där finns t.ex. ett call center som engelsmannen Chris Ducker driver. Över 1000 anställda som hjälper främst västerländska affärsmän med en massa olika uppgifter, eftersom de kan engelska. Sådana call-centers skulle kunna ha avdelningar som enbart hjälper privatpersoner (privat finansierat eller via organisationer eller samhället). Transcription services, research, mötesbokningar, sälj, korrekturläsning, emailhantering, översättning och en massa annat. Jag skulle kunna tänka mig att jobba så trots att lönerna är låga eftersom även levnadskostnaderna är låga. Nu har jag knappt 600 kr i månadshyra inkl. el i Manila. Liten tvåa. Lunch från 4 kr per portion på ”gatukök”. Billigare ändå om vi gör hemlagad mat.

Infrastrukturen med trådburen telefoni demonteras som bekant. Den bör finnas kvar så att drabbade ej enbart är hänvisade till brevledes kommuikation med omvärlden. Elektrosmog inom vårdsektorn lär vara ett problem för de drabbade. Att exempelvis åka till akuten och bli sjukare av det lär ingen vilja behöva uppleva.

Ha det fint – Anders Hasselroth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s